Karin Jansson » Blog Archive » Jag lovar… eller?
Uppdrag
Medborgarlön
[Bild på en solros och Karin]
Aktuellt
Kontakt
Presentationer

Karin Jansson (mp)

Jag tror på fullt allvar att det går att skapa en värld utan miljöförstöring, orättvisor och förtryck

En värld där alla människor är lika mycket värda
En värld där alla människor är trygga och fria
En värld där vi lever i samklang med naturen

Jag lovar… eller?

“Kan du lova” är en valrörelsebevakning som sker i lokalpressen nu. Allmänheten skickar in frågor som inleds med “Kan du lova”. Problematiskt. Ingen politiker kan ju lova nånting egentligen. Det är ju ingen av oss som har den totala makten. En enväldig härskare skulle ju ha lättare att svara på frågorna. Fast inte ens hen skulle kunna vara säker på att lyckas.

Själv har jag genom livet försökt undvika att lova saker. För jag vet att jag inte vet om jag kommer att kunna hålla det. Och jag vill inte svika löften. Det tog mej över 30 år tillsammans med min man innan jag ville ingå äktenskap. Och när vi väl slog till och gifte oss för 6 år sedan gjorde vi om ritualen så att vi inte lovade något. För hur skulle vi kunna lova något om morgondagen?

Men det vore ju väldigt trist om jag blev tvungen att svara nej på alla frågor. Det stämmer ju inte i jämförelse med andra, som klarar av att säja ja och sen förklara det med ett ja på en helt annan fråga. ”Lovar du att stoppa klimatförändringarna vid 1,5 grader?” ”Javisst, jag kommer att sortera sopor mycket bättre i fortsättningen.” Typ.

Så jag vet inte. Jag får väl träna mej på politikersvamlet och alltid ha en positiv attityd utom när jag är bombis på att det handlar om nåt jag inte kommer att prioritera. Jag tänker att när jag säjer JA menar jag att jag ska göra allt som står i min makt att uppfylla löftet. Det är ju starkt det med. Men det känns inte helt bra. Jag skulle ju vilja att valdebatten handlade mer om vilket samhälle vi vill skapa för framtiden och mindre om fagra löften till höger och vänster.

Inför förra valet, 2010, ville tidningen att jag skulle avge ett löfte. Så jag skrev ner lite. Jag tycker rätt så lika fortfarande, så jag klipper ur en bit. Det står Ljusdal i texten men det gäller lika mycket för landsting och riksdag.

”Jag vill inte stå här och lova en massa saker. Jag tycker den här tävlingen i löften, som politiker förväntas hålla på med, är rätt tröttsam. Men jag kan säja så här: Vare sej mp sitter med i en majoritet eller står vid sidan om och bevakar den, kommer jag att göra allt jag kan för att göra Ljusdal mer solidariskt.

Det handlar om att ta klimat och miljöarbetet på allvar, ha fler vuxna i skolan och fler händer och hjärtan i omsorg. Och det handlar om att vi här i Ljusdal ska leva på ett sätt som inte skadar människor på andra sidan jordklotet.”
Kilbo 22 augusti 2014

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentarsformuläret är tyvärr stängt.