Karin Jansson » Blog Archive » 8 mars, kvinnodagen
Uppdrag
Medborgarlön
[Bild på en solros och Karin]
Aktuellt
Kontakt
Presentationer

Karin Jansson (mp)

Jag tror på fullt allvar att det går att skapa en värld utan miljöförstöring, orättvisor och förtryck

En värld där alla människor är lika mycket värda
En värld där alla människor är trygga och fria
En värld där vi lever i samklang med naturen

8 mars, kvinnodagen

En märklig dag…Är det för att fira alla kvinnor? Betyder det att alla andra dagar då är männens dagar? Är det en dag att uppmärksamma de kvinnliga värdena? Eller är det en dag lyfta fram de orättvisor som drabbar kvinnor?

Jag kan se en vits med den negativa approachen. Kan vara bra att välja ut olika dagar för olika synvinklar. Fast jag vet inte. Jag vill nog ha pejl på orättvisor och olika synvinklar på årets alla dagar. Kanske vore det bra för blodtrycket om jag tog ett elände i taget? Men nej, det skulle kännas lite plottrigt. Och jag skulle missa helhetssynen och insikten om att allt hänger ihop.

Jag satt på ett tåg idag och lyssnade på andra människors mobiltelefonsamtal. (Det är så bra med mobiltelefoner, det är så lätt att tjuvlyssna när någon sitter mittemot mej och pratar rätt ut i luften.) Hur som helst så var det en man som sa till den på andra sidan – jag antar att det var en kvinna, men vad vet jag- ”Grattis på kvinnodagen!”. Jag reflekterade över att jag aldrig nånsin blivit gratulerad på kvinnodagen. Gör det mitt liv mörkt och bittert? Skulle jag bli lyckligare om jag blev det? Eller skulle jag bli förnärmad? Jag tror att jag bara skulle bli lite förvirrad faktiskt.

Hur som helst är kvinnodagen en dag då media lyfter fram kvinnofrågor. Jag tycker alltid att det är svårt att svara när någon plötsligt frågar ”Vilken kvinnofråga tycker du är den viktigaste”. I miljöpartiets kvinnokommitte (www.mp.se/kvinna) lyfte vi i ett svar till miljömagasinet (www.miljomagasinet.se) fram mäns våld mot kvinnor.

Jag har kollat runt lite vad andra miljöpartister, då främst riksdagsledamöter, har valt för fråga i artiklar, pressmeddelanden och utspel. Våld mot kvinnor lyftes också fram av mpriksdagsledamöterna Gunvor G Ericson (i tidningen Folket) och Esabelle Reshdouni (i norrländska socialdemokraten) och av Thomas Nihlén och Jan Lindholm. Mikaela Valtersson och Maria Wetterstrand skriver i ”Mer tid för barnen” om miljöpartiets förslag att betala 1500kr i månaden (före skatt) till de småbarnsföräldrar som inte arbetar mer än 75%. Peter Eriksson och Esabelle Reshdouni pratar om ”handslag om jämställda löner ”– de visar att det går åt fel håll, skillnaden ökade mellan kvinnors och mäns löner enligt SCb:s statistik. Miakela Valtersson har låtit utreda borgarregeringens jobbskatteavdrag och kommit fram till att det gynnar rika män mera än fattiga kvinnor.

Ja, det är väl inget fel med de frågorna. Viktiga saker. Man kan ju grunna på om jag borde tagit med ”Mer tid för barnen” – det är ju inte en specifik kvinnofråga. Det är ju faktiskt en föräldrafråga. Jag tycker att det finns ett systematiskt förtryck mot barn och deras föräldrar i vårt samhälle. Så föräldrafrågor vill jag egentligen driva separat från kvinnofrågor. Fast det hör ju ihop, eftersom föräldrarrollen i så hög grad påverkar så många kvinnors liv.

Fattas någon viktig fråga? Säkert. Det är ju det som är nackdelen när man (kvinna?) ska lyfta fram en fråga. Det blir lite slumpaktigt och viktiga frågar kan komma i skymundan. Något som inte alls tagits upp i de utspel jag hittat är kvinnans situation i världen utanför Sverige. Det får vi ta nästa år!

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentarsformuläret är tyvärr stängt.