Uppdrag
Medborgarlön
[Bild på en solros och Karin]
Aktuellt
Kontakt
Presentationer

Karin Jansson (mp)

kongresspresentation partistyrelse

Jag kandiderar både till partisekreterare och till PS. Skulle jag bli vald till PAS är jag inte valbar till PS.

Jag vill arbeta i PS för att göra mp grönare och hjälpa till att hålla den gröna visionen levande inom partiet och i samhället i stort. Visioner och helhetssyn ska finnas med i den politiska vardagen. Jag vill att kontakten mellan partiets olika delar ska ökas, och att kongressens beslut ska följas. Och jag vill vara med om att utveckla vår politik.

Jag kom in i PS 2005. Har ansvar för socialförsäkringsfrågor (inklusive medborgarlön), social ekonomi och sociala frågor. Är en av tre i en arbetsgrupp för ekonomisk trygghet, som ska hålla i ett rådslag i höst. Är dessutom sammankallande i kvinnokommittén. Mellan 1995-2000 satt jag i PS, några år i au, var ansvarig för socialförsäkrings- och försvarsfrågor, och var med i internationella utskottet.

Min gröna vision ryms rätt bra i vårt partiprogram, som Ut ur EU, medborgarlön, stoppa kärnkraft nu, pacifism, livsmakt, global solidaritet, tillväxtkritik.

Min gröna vision avviker från partiprogrammet ibland kring maktfrågor:
Makten kommer underifrån och jag vill att den ska få stanna långt ner. Jag är mot all form av överstatlighet. Jag vill att en förälder ska ha rätt att överlåta alla sina föräldrapenningsdagar till vem den vill.

Jag är 51 år, lever utanför Färila, i Ljusdal i Hälsingland. Jag flyttade hit från Uppsala för 25 år sedan. Vi var ett gäng som skulle starta en alternativ by som skulle förändra världen. Bara jag och László blev kvar. Nu bor vi med Tuva Maja, 12 år, på en gård med lite jord och skog. Fem barn, 16- 32 år, är utflugna ur boet. Vi har en arbetshäst och några höns, odlar hö, havre och grönsaker till oss själva och våra vänner. Jag jobbar sedan 15 år tillbaka, som vårdbiträde på Solgården, ett äldreboende i Färila.

Jag har jobbat kommunpolitiskt i drygt 20 år. Denna period sitter jag med i barn- och utbildningsnämnden, och är ersättare i fullmäktige. Är sammankallande i mp Gävleborgs regionstyrelse.

Politiken kom jag in i bakvägen. Jag blev fast –det är spännande att fundera på hur det går att åstadkomma förändringar i smått som stort. Och jag är övertygad om att vi kan påverka världen från olika positioner: politiker – NGO:s, opposition- majoritet… En oppositionsposition gör oss friare att tänka självständigt, vilket gör vårt budskap tydligare. Men jag tror att alla positioner har sina fördelar och nackdelar. Och alla gör skillnad!