Uppdrag
Medborgarlön
[Bild på en solros och Karin]
Aktuellt
Kontakt
Presentationer

Karin Jansson (mp)

Är jag feminist?

Det här skrev jag för många år sedan, 2006 faktiskt. Men jag står för det mesta även idag, 5 november 2017, precis som jag gjorde 22 januari 2011.

Jag anser att det finns en könsmaktsordning i samhället. Denna ordning missgynnar kvinnor och anser att kvinnor är mindre värda. Jag arbetar för att ändra på det.

Jag tycker att denna könsmaktsordning drabbar både kvinnor och män. Systemet förtrycker systematiskt kvinnor och de värden systemet betraktar som kvinnliga. I ett sånt system är alla förlorare. Könsrollsmönstret hindrar både kvinnor och män från att göra sina egna val i tillvaron.

Är jag feminist?

I en tid då alla är feminister vet jag inte… Det som Göran Persson är, är inte jag…

På vilket sätt kan feminister vara/bli besvikna på mej? Det är ju så att det finns olika redskap vi vill använda oss av för att förändra samhället. Jag vill inte ha kvotering av föräldraförsäkring, – jag tycker att den åtgärden ännu mer krymper människors handlingsfrihet. Jag är inte förtjust i enkönade grupper, varken på dagis, i skolan eller i politiken.

Jag kan inte säja till en man eller kvinna som väljer att vara hemma med sina barn gör fel val. Jag vill ju att kvinnor och män ska välja sina egna liv. Om jag ska värdera andras människors livsval, vilket jag verkligen inte borde, tycker jag att valet att tillbringa mer tid med sina barn är ett positivt val för den som vill, vare sej det är en kvinna eller man. När vi pratar om system som kvinnofällor, för att de lockar kvinnor att vara hemma i stället för att förvärvsarbeta, brukar jag vilja kalla det en mansfälla, eftersom det drabbar männen som inte fattar att de förlorar så mycket. För livet handlar ju inte om att skaffa sej mest pengar, prylar och status.

Men det är klart att denna min värdering, att pengar inte är allt här i livet, legitimerar inte på något sätt samhällets låga löner till kvinnor. Min kamp för minskad lönespridning, både inom och utanför partiet, är för mej både en kvinnofråga och en människofråga. Den koppling mellan lön och kön, som samhället visar upp, är en företeelse jag absolut vill förändra.