Karin Jansson » Blog Archive » Stadsträdgårdar på Kuba
Uppdrag
Medborgarlön
[Bild på en solros och Karin]
Aktuellt
Kontakt
Presentationer

Karin Jansson (mp)

Jag tror på fullt allvar att det går att skapa en värld utan miljöförstöring, orättvisor och förtryck

En värld där alla människor är lika mycket värda
En värld där alla människor är trygga och fria
En värld där vi lever i samklang med naturen

Stadsträdgårdar på Kuba

Vi har gjort studiebesök på trädgårdsodlingar i Havanna. USA:s bojkott tillsammans med Sovjetunionens sammanbrott gjorde att Kubas jordbruk blev utan drivmedel, konstgödsel och gifter. Det var svåra omställningsår – kubaner på gatan pratar om de svåra åren. Men då startades en grön utveckling på Kuba. Småskalighet blev positivt. Man började odla organiskt. Och oxar ersatte i många fall traktorer i jordbearbetningen. Det var en lärdomsperiod i början, fick vi veta, men nu har bra metoder arbetats fram med samodling, växtföljder och systematiskt arbete med maskkomposter och andra systemhjälpare. Kunskap om hur man med olika färger och dofter attraherar och avvärjer olika skadegörare, börjar användas. Och eftersom det är dyrt att transportera mat, gäller det att odla maten nära människorna. Därför finns det i alla städer ”organoponicos”, trädgårdsodlingar av samma slag som den vi besökte. De tar fram behövliga grönsaker, men ger också arbetstillfällen och har en socialt samlande betydelse.

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentarsformuläret är tyvärr stängt.