Karin Jansson » Blog Archive » Bristande jämställdhet i Ljusdalspolitiken
Uppdrag
Medborgarlön
[Bild på en solros och Karin]
Aktuellt
Kontakt
Presentationer

Karin Jansson (mp)

Jag tror på fullt allvar att det går att skapa en värld utan miljöförstöring, orättvisor och förtryck

En värld där alla människor är lika mycket värda
En värld där alla människor är trygga och fria
En värld där vi lever i samklang med naturen

Bristande jämställdhet i Ljusdalspolitiken

Det pågår en debatt om sexuella kränkningar i Ljusdals politiska liv. Två exempel på sextrakasserier har tagits upp i tidningen. Den ena rör en miljöpartist som utsatts för sexistiska förolämpningar. Där citeras jag på ett sätt jag inte trivs med. Därför har jag idag skickat en insändare till Ljusdalsposten:
Kampen för jämställdhet är inte utagerad!
I LjPs artikel ”Kallades könsord vid politikerträff” den 11 september – står det att jag tyckte att saken var utagerad. ”Saken” som det syftas på är könsord, utslängda som skällsord, från en socialdemokratisk man till en miljöpartistisk kvinna. Sa jag utagerad? – Jag vet inte. Menade jag det? Nej. Det är inte det ord jag skulle vilja använda.

Eftersom jag är gruppledare för MP, tyckte jag att det ingick i mitt uppdrag att säja ifrån att detta inte är ett acceptabelt beteende. I ett möte med Roland Bäckman och Malin Ängerå framförde jag detta. Jag förväntade mej att de skulle agera. Visst agerande skedde, men otillräckligt. Jag såg inte att jag kunde göra något mera åt ”saken”, så jag gjorde ingen mer åtgärd. Just den händelsen har inte inträffat igen. Men jag kan ändå inte tycka att det är utagerat.

Denna händelse, och många flera, visar på ett kvinnoförtryck. Det finns i politiken men också på andra ställen i vårt samhälle. Det kan yttra sej när de som söker efter företrädare och chefer, mera eller mindre tydligt framför att de förväntar sej en man på posten. En erfaren man ses som garant för kvalité. Det kan yttra sej i att kvinnor inte blir tagna på allvar i diskussioner, utan avfärdas och blir kallade ”flicksnärta”. Det yttrar sej i att kvinnors löner fortfarande är lägre än männens. Det yttrar sej i att bolagsstyrelser domineras av män. Ur dessa synvinklar är saken inte på något vis utagerad. Den kampen är inte någon kvick fix, den behöver föras i politiken, i hemmen, på arbetsplaster och på fritiden. Vi miljöpartister, och flera andra, jobbar efter bästa förmåga för förändring och för ökad jämställdhet.

Sist vill jag säja: Tro inte på allt som står i tidningen! Och: Tro inte att allt står i tidningen! Det finns en verklighet också.
Karin Jansson
Gruppledare för MP i Ljusdals kommun

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentarsformuläret är tyvärr stängt.