Karin Jansson » Blog Archive » Hantverk med kraft att förändra?
Uppdrag
Medborgarlön
[Bild på en solros och Karin]
Aktuellt
Kontakt
Presentationer

Karin Jansson (mp)

Jag tror på fullt allvar att det går att skapa en värld utan miljöförstöring, orättvisor och förtryck

En värld där alla människor är lika mycket värda
En värld där alla människor är trygga och fria
En värld där vi lever i samklang med naturen

Hantverk med kraft att förändra?

Jag har varit på Stene Gård och lyssnat på tankesmedja om ”Maten och Slöjden: Hantverk med kraft att förändra. ”Typ 30 personer trotsade sommarvärmen för att lyssna på en panel med 7 kloka människor ledda av Gunilla Kindstrand.
Jag kan inte låta bli att fråga mej: Är detta en rörelse som växer, med stärkt självkänsla och ökad medvetenhet i befolkningen? En rörelse som vill göra själv, ha mera tid och hellre satsar på kvalité än på många prylar? Eller är det ”bara” ett gäng entusiaster som finansierar sin verksamhet med en outtröttlig energi kompletterad med projektpengar?
”Slöjd är ett sätt att ta ställning” sa någon. Det lät ju fint. Många lyfte fram att det här att göra saker själv stärker självkänslan ger människor mera makt i sina liv. Jag väljer nog att det är en slags empowermentrörelse.
Panelen gav råd till politiker. Det mesta handlar om sånt MP redan driver. Till exempel kortare arbetstid och tillväxtkritik. Köp svenskt och ekologiskt till offentliga institutioner-ja det driver vi i MP. Även om det är lite snirkligt det där med svenskt, på grund av upphandlingsregler, men det går ju att komma långt i den riktningen.
Skattelindringar för slöjdare var ett behov som lyftes fram. MP driver ju lättnader för småföretagare, bland annat i form av minskad arbetsgivaravgift och mindre sjuklöneansvar. Men det kanske inte räcker till. Tar med mej den frågeställningen.
Miljötoxikologen klagade på EUs kemikalieförordning REACH, att den bara tvingar den som ska producera väldigt stora mängder, att testa kemikalier innan de används i produkter. När hon pratade om att det ensidigt ekonomiska tänkandet leder till stora hälsorisker, tänker jag på hur jag brukar lyfta fram vid budget och bokslutsprat i kommunen att man borde göra hälsobokslut, miljöbokslut , barnbokslut och sociala bokslut. Typ. Hon var väldigt alarmerande kring plast. Ingen plast i hennes kök! (Nästan) Det väckte andra deltagare i en fundering – kanske kan man ha en stämma, ett möte, en happening på Stene Gård där man slänger sina plastprylar och ersätter med träprodukter från slöjdare och andra bättre produkter? Bra idé!
Någon ville säja till politiker: Tänk på, när ni bjuder gäster, att bjuda på det som är lokalt och bra. Jag smålog lite – inte för att det är fel, det är en bra och självklar tanke, utan för hur jag uppfattade att synen politiker är: Nån som glassar runt på skattebetalares bekostnad och tar emot gäster och går på tillställningar.
Jag kände mej lite stärkt av höra att jag mår bra av att odla mina egna grönsaker. Det visste jag ju, men det kändes bra att höra det. Fast han som sa att ost är enkelt att göra – nej, han har aldrig sett mej i ett kök! Jag minns alla fotsvettssmakande klumpar inlindade i mögliga linnedukar i jordkällaren på den tid vi hade egen ko. Men ändå åkte jag därifrån i den hälsingska sommarkvällen rätt nöjd ändå av att ha fått lite input och lite bekräftelse på min politiska vilja.
8 juli 2014

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentarsformuläret är tyvärr stängt.