Karin Jansson » Blog Archive » Basinkomst
Uppdrag
Medborgarlön
[Bild på en solros och Karin]
Aktuellt
Kontakt
Presentationer

Karin Jansson (mp)

Jag tror på fullt allvar att det går att skapa en värld utan miljöförstöring, orättvisor och förtryck

En värld där alla människor är lika mycket värda
En värld där alla människor är trygga och fria
En värld där vi lever i samklang med naturen

Basinkomst

September 2017
Medborgarlön. Basinkomst. Eller vad det nu ska heta. Frågan har följt mej i många års tid. Jag har pratat lite här och där om de olika modellerna som jag eller MP tagit fram. Till helgen ska jag till Malmö på Basinkomstdagar. Där ska jag beskriva min och Lászlós modell “Mjuk garantiinkomst”.

För mej är det viktigt att människor har en grundläggande ekonomisk trygghet. En del människor finner trygghet i systemet som finns idag i Sverige. Jag tycker att allt för många trillar utanför. I den mjuka garantiinkomsten tas inte gamla strukturer bort. De bara kompletters så att alla nås.

Mjuk garantiinkomst går ut på att garantera alla som är skrivna i landet en inkomst på 7000 kronor. Enligt beräkningarna skulle det kosta typ 45 miljarder att garantera alla över 18 år en inkomst på 7000kr. Ungefär lika mycket som regeringen idag lägger undan för att minska statsskulden. (Inget fel med att avskriva statsskulden, det var bara en jämförelse). Men för att det ska bli en bättre modell behöver barnfamiljer, i alla fall de med sämre ekonomi, få mera resurser, annars kommer ju barnen i kläm. Och en avtrappning av basinkomsten för de som tjänar lite grann behöver läggas till.

Denna modell är inte det allra bästa eller mest solidariska jag kan komma på. Den är rätt mesig. Och visst kan nivån 7000kr höjas, jag har några beräkningar på 9000 kr också. Men syftet med modellen är lite att visa att det går att börja bygga ett tryggt skyddsnät. Och att betona att alla människor har rätt till mat i magen och tak över huvudet. Snäll eller dum, flitig eller lat. Alla behövs och har rätt att leva.

Läs en kort skrift om mjuk garantiinkomst här om du vill.
mjuk garantimodell
20 sept 2017

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentarsformuläret är tyvärr stängt.